Det kan være svært at finde hoved og hale i de mange elselskaber, aftaler og priser på strøm i Danmark. Og med den væsentligt øgede pris på strøm, har flere og flere danskere besluttet, at foretage et pristjek på deres strømaftale, hvilket er særdeles fornuftigt.

Der er nemlig ingen grund til at betale for meget for strøm, når du kan få det billigere andre steder. I dag tilbyder de fleste elselskaber endda at ordne alt for dig, når du først takker ja til dem som din nye el-leverandør.

Indholdsfortegnelse

  • Hvad er el og hvad koster det egentlig?
  • Sammenlign elselskaber i Danmark
  • Hvilket elselskab skal jeg vælge?
    • Det bedste elselskab på abonnement
    • Klimavenligt elselskab uden abonnement
  • Hvilket elselskab er det billigste og bedste?
  • Opsummering
  • Ofte stillede spørgsmål

Hvad er el og hvad koster det egentlig?

Elektricitet er meget mere end en stikkontakt. Vi er afhængige af strøm og elektricitet i Danmark, for at møde på arbejde og tænde for computeren. Eller når din telefon er ved at gå ud for strøm og du har brug for at ringe til nogen. Så er en stikkontakt mere end bare en stikkontakt.

Der kræver en længere proces, før du kan sætte din oplader i en stikkontakt og få opladet dit bærbare batteri. Derfor indeholder prisen på strøm også mere end bare kostprisen på elektriciteten.

Prisen på strøm

Prisen på strøm er fastsat og derfor er prisen for el den samme for alle strømleverandører. Prisen på el til dig som kunde eller forbruger, er som alle andre virksomheder – de tjener mere eller mindre på deres kunder.

Forvent at ethvert dansk elselskab desuden betaler samme:

  • Moms
  • Elafgift
  • PSO-afgift
  • Transportomkostninger

Oveni disse statslige afgifter og udgifter, som elselskabet er ansvarligt for at betale, skal de naturligvis også betale for strømmen de køber. Men alle udgifter tillægges kundens abonnement på strøm, så derfor kan prisen variere, da eludbyderne tjener både mere eller mindre på dig som kunde.

Årsagen til at vi pointerer og lægger vægt på elprisen er, fordi strømpriserne besluttes af udbyderne. Som resultat heraf, kan du sagtens være tilmeldt et elselskab, der er meget dyrere end resten af markedet. Desuden får du et bedre indblik i hvordan hele processen fra produktionen af el, til leveringen til slutkunden (dig), fungerer så du dermed kan træffe det rette valg, når du skal vælge et billigt elselskab.

Sammenlign elselskaber i Danmark

Hvilket elselskab skal jeg vælge?

I Danmark er der mange forskellige tilbud fra strømleverandører, der kan være forvirrende at vælge imellem. Vi vil i denne tekst give en oversigt over nogle af de mest populære tilbud og give vores anbefalinger om, hvilket der er det billigste, tryggeste og mest forudsigelige.

NettoPower tilbyder billig el med en variabel pris på 171 øre/kWh og en fast månedlig pris på 216 kr. Der er ingen binding på abonnementet, og prisen kan variere fra måned til måned. Dette kan være en god løsning for folk, der ønsker en fleksibel løsning til en god pris.

Norlys tilbyder tre forskellige tilbud. FlexEl er et grønt alternativ, der giver kunderne mulighed for at støtte vedvarende energi. Den variabel pris ligger på 185 øre/kWh og en fast månedlig pris på 260 kr. KombiEL tilbyder en mere kompleks prisstruktur baseret på timepris og sikkerhed. Det er en god løsning for folk, der ønsker større sikkerhed for deres strømforbrug. Prisen ligger på 313 øre/kWh med en fast månedlig pris på 391 kr. Pulje El tilbyder en fast pris på 434 øre/kWh med en fast månedlig pris på 517 kr. Dette kan være en god løsning for folk, der ønsker en mere forudsigelig løsning til deres elregning. Der er ingen binding på nogen af Norlys’ tilbud.

Modstrøm tilbyder SpotEL, hvor kunderne modtager et gavekort til 10 LED-pærer ved oprettelse. Den variable pris ligger på 188 øre/kWh og en fast månedlig pris på 244 kr. Der er en 6 måneders binding på abonnementet, hvilket skal tages i betragtning.

Preasy Basic tilbyder en variabel pris på 102 øre/kWh og en fast månedlig pris på 106 kr. Preasy donerer også 100 kr. til PlanBørnefonden for hvert abonnement. Der er ingen binding på abonnementet.

Verdo tilbyder to forskellige tilbud. Fast kvartalspris er et introtilbud med en fast pris på 449 øre/kWh og en fast månedlig pris på 528 kr. Der er ingen abonnementsafgift i de første 6 måneder. Den anden mulighed er en variabel indkøbspris, hvor kunderne betaler strøm til indkøbspris i 12 måneder. Den variable pris ligger på 164 øre/kWh og en fast månedlig pris på 209 kr. Der er ingen binding på nogen af Verdo’s tilbud.

Vi vil anbefale NettoPower som det billigste og mest forudsigelige valg. Norlys’ Pulje El er det tryggeste valg, mens Modstrøm SpotEL er et godt valg for dem, der ønsker en bonus ved oprettelse. Det er vigtigt at tage bindingstiden i betragtning, når man vælger sin strømleverandør.

El aftale med og uden abonnement

En el-aftale kan have en fast pris eller en variabel pris, og den kan inkludere et abonnement eller ej. En aftale med abonnement kan give adgang til ekstra services som f.eks. gratis elspare-pærer eller gratis flytning af el-aftalen, mens en aftale uden abonnement typisk er mere enkel og kan være billigere. Det er vigtigt at undersøge både priser og vilkår for forskellige el-aftaler, så man kan vælge den aftale, der passer bedst til ens behov og budget.

Det bedste elselskab på abonnement

Baseret på de tilbud vi har fundet, er det svært at fastslå én absolut bedste strømleverandør på abonnement. Det skyldes, at det afhænger af den enkeltes individuelle behov og forbrugsmønstre.

Hvis man ønsker et fast abonnement med en fast pris, kan Verdo’s tilbud om Fast kvartalspris være en god mulighed. Dette tilbud giver mulighed for at låse prisen fast i seks måneder uden abonnementsafgift.

Hvis man ønsker at have en variabel pris og mere frihed til at skifte, kan NettoPower og Variabel indkøbspris fra Verdo være gode muligheder. Begge disse tilbud har ingen abonnementsafgift og giver mulighed for en mere fleksibel prisstruktur, men prisen kan variere over tid.

Hvis man prioriterer grøn energi og ønsker en variabel pris, kan Norlys’ FlexEl tilbud med grøn strøm fra vind, sol og vand være en god mulighed. Dette tilbud har ingen oprettelsesafgift og giver mulighed for en fleksibel prisstruktur med grøn energi.

I sidste ende afhænger valget af strømleverandør af ens individuelle præferencer og behov. Det er vigtigt at undersøge priserne og vilkårene for hver enkelt strømleverandør og tage hensyn til ens eget forbrugsmønster, før man træffer en beslutning.

Klimavenligt elselskab uden abonnement

Baseret på de tilbud, der er blevet givet, kan “Norlys” anses for at være et klimavenligt elselskab uden abonnement. De tilbyder “FlexEl”, som er grøn strøm fra vind, sol og vand og har ingen oprettelsesgebyrer eller abonnement. Med denne aftale betaler man kun for den strøm, man bruger, og prisen varierer i henhold til markedspriserne. Norlys har også andre grønne elprodukter, såsom “Pulje El”, hvor prisen låses fast hver kvartal, men dette produkt har en fast månedlig pris og kræver derfor et abonnement. Ved at vælge “FlexEl” fra Norlys, kan man opnå en mere bæredygtig energiforsyning uden at skulle binde sig til et abonnement.

Hvilket elselskab er det billigste og bedste?

Det er svært at sige hvilket elselskab, som er det billigste, eller det bedste for den sags skyld. Det bør være helt op til dig som forbruger, at vælge hvilket produkt, eller hvilken strømaftale du foretrækker. Derfor kan du også altid skifte fra dit nuværende selskab til et andet, du hellere vil have som eludbyder.

Opsummering

Nu har du fået en grundig gennemgang af billig el og elselskaber i Danmark, og er godt klædt på til at skifte eller ligefrem vælge et bedre og billigere elselskab et dit nuværende. Kort sagt består el og prisen på el af flere dele, end bare strøm. Før du får din strøm, skal der også betales for disse statslige afgifter og udgifter; moms, elafgift, PSO-afgift og transportomkostninger.

Prisen, som du ender med at betale for din el, vælger elselskabet altså selv. Derfor kan vi kun anbefale alle forbrugere, jævnligt at tjekke markedet for en billigere aftale. Der kan være flere tusinde kroner at spare, og det vil kun tage dig 2 minutter at skifte. Resten klarer elselskabet for dig uden meromkostninger.

Der har været en stort skift af kunder, til de grønne elselskaber. Priserne er steget gevaldigt i takt med både Corona-krisen og krigen i Ukraine. El og gas er blevet dyrere end nogensinde og det er svært at finde både billig benzin og billig strøm.

Der er desuden de få elselskaber, der efterfølgende har taget ekstra hensyn til miljøet og fremtiden. Af de mest populære, som kunderne anbefaler, er de to danske og faktisk miljøvenlige elselskaber; Blue Energy A/S og Velkommen A/S. Blue Energy planter til eksempel 100.000 træer i Danmark – hvert år af deres overskud.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilket elselskab er det billigste?

Du kan finde en hel del strøm-leverandører derude, som har et helt særligt tilbud til nye kunder. Men du bør altså ikke kun spare penge af en begrænset introduktionspris. Tværtimod kan du i stedet spare meget mere på den lange front, hvis du fra start vælger en el-udbyder med en fast, billig pris.

Hvilket elselskab er det bedste?

Spørgsmålet er, hvem leverer det bedste og billigste strøm? Hvad betyder alle de forskellige afgifter? Hvornår er strøm billig? Svaret afhænger simpelthen af, hvor du bor, og hvor meget strøm du bruger. Derfor er den mest effektive og realistiske måde, at besvare spørgsmålet på, er at lade dig søge i en åben database blandt tilgængelige elselskaber i dit område.

Find og sammenlign elselskaber her og find den aftale, der passer dig bedst.

Hvilket elselskab skal jeg vælge?

Vi vil være ærlige og indrømme at det kan være rigtig kompliceret og uoverskueligt at finde en løsning til billig strøm, selv for dem, der kender til elmarkedet. Der kan ske drastiske fald på elmarkedet, men det kan også stige til det dobbelte på kort tid.

Mange elselskaber tilbyder derfor en fast pris på el eller en fast markedspris, som afspejler deres pris, de har betalt for strøm fra eksempelvis Norge.

Hvor køber man den billigste el?

Vi kan både anbefale et abonnement, men en fast aftale foretrækker mange også. Der er ikke den store forskel i pris, da du især bør holde øje med, om de tilbyder en fast eller variabel pris på el. Derudover bør du sammenligne den nuværende pris i dag, med andre eludbydere, da deres indkøbspris er den samme, og du derved kan tjekke, hvor meget ekstragebyr de opkræver fra dig.

Hvad er en strømaftale?

En strømaftale er et netværk af kabler, hvor Danmark samarbejder med Sverige, Norge & Tyskland. De deler altså et stort net af kabler og ledninger, hvor der kan sendes strøm frem og tilbage. Det er især for, at vores stikkontakter aldrig løber tør for strøm, og for at købe/sælge strøm fra hinanden.

Til eksempel; hvis vinden står stille i Danmark i en længere periode grundet en national hedebølge, producerer vores mange, vindmøller ikke strøm. Så håber vi i stedet for, at det blæser mere i Norge, Sverige eller Tyskland – så vi I stedet kan købe eller bytte os til el hos nabolandene.

Forfatter

Steffen Fonvig, elektriker

Artiklen er skrevet af Steffen Fonvig som er uddannet elektriker og har dybdegående erfaring og kundskab for alt hvad der er elektrisk. Han har siden 2008 arbejdet med energioptimering og bæredygtighed indenfor bolig- og erhverv, som blandt andet har indebærer opsætning af solcelleanlæg, batteribanker og andre energioptimerende løsninger.